Stel, je bent aan het solliciteren naar de baan van jouw dromen. Tijdens het sollicitatiegesprek gaat alles goed, je hebt goede antwoorden gegeven op jouw toekomstige werkgever en antwoord gehad op al jouw vragen. Je hebt een goed gevoel over het gesprek en de voorwaarden die je hebt besproken. Dan rest jou nog één ding: het bespreken van jouw toekomstige salaris. Veel mensen vinden dit een lastig onderwerp om over te hebben tijdens het sollicitatiegesprek, maar eigenlijk is het een heel normaal onderwerp om over te praten en zeker niet onbelangrijk.
1. Niet te agressief onderhandelen
Kies het juiste moment om over het salaris te beginnen. Het is misschien niet het handigst om daar mee te starten, je hebt natuurlijk maar één kans op een eerste indruk. Bij een eerste sollicitatiegesprek kun je ervoor kiezen alleen te informeren naar het salaris en om bij een tweede gesprek echt te gaan onderhandelen. Laat het salaris niet de rode draad van het gesprek zijn en noem het niet te vaak. Je wilt natuurlijk overbrengen dat je de baan aantrekkelijk vindt om zijn inhoud en niet alleen op het salaris wat er bij hoort.
2. Weet wat je kan verwachten
Zorg van te voren dat je een goed beeld hebt van de functie en welk salaris daarbij past. Zo weet je zelf ook dat je wel een redelijk salaris vraagt tijdens een onderhandeling. Verdiep je vast in het CAO, zodat je weet of het bedrijf waar je solliciteert zich vast moet houden aan bepaalde salarisschalen. Misschien bevat het betreffende CAO wel sector specifieke salarisschalen die niet verplicht hoeven te worden gehanteerd. Dat wil zeggen dat een bedrijf van deze salarisschalen kan afwijken (nooit onder het minimum) en dan is het goed om het hier toch over te hebben!
3. Creëer een buffer
Als je eenmaal met onderhandelen begint, noem dan nooit direct het bedrag wat je wilt hebben. Zorg dat je een kleine buffer voor je zelf creëert. Je mag best iets hoger inzetten, zodat je altijd nog wat kan zakken naar een goed bedrag. Een buffer van 10% is het meest ideaal. Houdt er wel rekening mee dat je deze buffer ook moet kunnen inzetten, onderhandelen is namelijk geven en nemen. Vergeet niet dat je over meer dan alleen het salaris kan onderhandelen. Er zijn genoeg secundaire voorwaarden waar je het over kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan een auto of telefoon van de zaak! Misschien zijn er wel opleidingsmogelijkheden binnen het bedrijf waar je gebruik van wilt maken.