In allerlei verschillende sectoren wordt payrolling al vele jaren toegepast. Vooral in de horeca, maar ook in de bouw, de uitzendbranche en de detailhandel wordt steeds vaker gebruik gemaakt van payrolling. De afgelopen jaren wordt payrolling ook steeds vaker in de ICT toegepast. Maar wat is payrolling nou precies en wat zijn de voordelen (en nadelen) voor zowel bedrijven als werknemers?
Payrolling
Ondernemers kunnen met een payroll bedrijf of payroll aanbieder samenwerken. Bij zo’n samenwerking neemt het payroll bedrijf het personeel van de ondernemer op papier over. Hierbij wordt het payroll bedrijf de juridische werkgever. Veel mensen verwarren payrolling met salarisadministratie. Het grote verschil is dat bij salarisadministratie alleen de administratie uit handen wordt genomen en bij payrolling alle verantwoordelijkheden en arbeidsrechterlijke risico’s voor het personeel wordt overgenomen. Een payroll bedrijf neemt hierbij zaken uit handen zoals loondoorbetalingen bij ziekte, arbeidsovereenkomsten, jaaropgaven, de salarisadministratie, verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid en het verwerken van de CAO.
Payrolling in de ICT
Ook in de ICT is payrolling de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In de ICT is regelmatig komt het regelmatig voor dat er tijdelijk werknemers in dienst worden genomen voor een bepaald project of traject. Door met een payroll bedrijf te werken hoeft de ICT ondernemer zich niet meer druk te maken om salarisadministratie of arbeidsrechterlijke risico’s, maar wordt alles uit handen genomen. Hierdoor kan de ondernemer zich meer richten op de corebusiness; ICT. De ondernemer heeft door het payroll bedrijf stukken minder papierwerk en andere administratieve werkzaamheden. Voor werknemers zijn er ook voordelen, ze krijgen namelijk een betere garantie op uitbetalingen. Ook is een payroll bedrijf gespecialiseerd in zaken omtrent loon en arbeidsrechterlijke voorwaarden. Hierdoor kunnen werknemers bij vragen over loonstroken e.d. altijd terecht bij een professional. Voor werknemers veranderd er verder op de werkvloer weinig. De loonstroken zullen van een andere firma komen, maar de ondernemer zelf blijft op de werkvloer bepalen hoe of wat. De werkgever zal zelf sollicitatiegesprekken en functioneringsgesprekken voeren. Ook de hoogte van het loon zal door de werkgever zelf worden bepaald.
Waarom kiezen ICT ondernemers voor payrolling?
Zoals we hierboven al aangaven is het uit handen geven van administratieve zaken een van de voornaamste redenen voor ICT ondernemers om met payrolling te werken. Hierdoor kunnen ondernemers veel tijd en moeite besparen, waardoor er meer tijd vrij komt voor de core business. In de ICT branche is het namelijk van groot belang om de aandacht te vestigen op de dynamische, competitieve ICT branche.
Onlangs zijn er verschillende wetswijzigingen doorgevoerd die van belang zijn op het werken met payroll contracten. Lees hier meer over de wetswijzigingen.