Ondernemen is hartstikke leuk, maar er zijn ook een aantal verplichtingen waar je je aan moet houden. Natuurlijk brengt ondernemen een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma? Dan kun je hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld met je privé vermogen. Ook heb je de verantwoordelijkheid over eventuele werknemers. Natuurlijk zijn er per branche een aantal verschillende verplichtingen waar ondernemers zich aan moeten houden. Wil je bijvoorbeeld een horeca onderneming opzetten? Dan moet het pand de juiste bestemming hebben van de gemeente en moet je een vergunning hebben om alcohol te mogen schenken. Ook de keuken moet aan verschillende voorwaarden voldoen in verband met de hygiëne. Maar er zijn ook een aantal verplichtingen die voor elke ondernemer gelden. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje!
Het bijhouden van een administratie
Als ondernemer ben je verplicht om een goede administratie bij te houden. Je bent verplicht om een administratie op te zetten en deze 7 jaar te bewaren. Een goede administratie is niet alleen verplicht, het is ook handig om een goed inzicht in de financiële situatie van je bedrijf te houden. Zo hou je overzicht en kun je op tijd de juiste beslissingen nemen.
Fiscale verplichtingen
Een goede administratie kan ook helpen bij je fiscale verplichtingen. Als ondernemer moet je regelmatig btw-aangifte doen. Ook moet je de correcte btw rekenen aan je klanten. Dit kan gaan om 6% of 21%. Je moet de verschuldigde btw aan de overheid betalen en je btw-boekhouding bijhouden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een facturenboek en een dagontvangstenboek. Bovendien moet je, afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming, inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betalen. Heb je moeite met je fiscale aangiften of heb je advies nodig over de fiscale mogelijkheden om je belastingdruk te verlagen? Dan kun je contact opnemen met een fiscaal adviseur.
De Arbowet
Heb je werknemers in dienst? Dan krijg je ook te maken met de verplichtingen van de Arbowet. Deze wet stelt dat de werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van zijn werknemers. Je bent dus verplicht om de arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk in te richten en voor veilige middelen en werkmethoden te zorgen. Bovendien lever je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en voer je een ziekteverzuimbeleid. Je dient voorlichting te geven over veilig werken en je hoort gevaren bij de bron te bestrijden. En komt er toch een ongeluk voor? Dan onderzoek, registreer en meld je dit ongeval.